Polítiques esportives a Masquefa: democràcia, participació i transparència

Polítiques esportives a Masquefa: democràcia, participació i transparència

Hola a tots i totes,

El bon govern és aquell que posa els ciutadans al centre de tota l’acció política cercant la màxima cooperació entre institucions, entitats i societat civil per generar més beneficis a la comunitat.

Resulta, però, que el govern de Masquefa no entén aquest concepte. Durant els últims anys i mesos hem pogut observar com la improvisació i l’arbitrarietat és el seu estil. En definitiva, la falta de projecte.

I ara ens hem trobat amb l’últim exemple. Un projecte de padel municipal en regim de concessió (privat) a l’antic camp de futbol. I molts ens preguntem: Per què? Quina és la raó? Quins són els objectius? En què beneficia hipotecar durant 20 anys uns terrenys públics que podrien servir per una política esportiva planificada? Les respostes a aquestes preguntes per part del regidor d’esports i per tant del Sr. Alcalde són molt preocupants. Llegim-les:

– Perquè molta gent ens ho ha demanat. Qui ho ha demanat? Quanta gent ho ha demanat? Com es comproven les demandes? No hi ha altres demandes? De veritat? Si no hi ha política esportiva i no hi ha participació com han arribat a aquesta conclusió?

Perquè ho portàvem al programa electoral. Al programa electoral també hi havia la finalització del CAP, la construcció d’un mega complex esportiu i el soterrament del tren. Algú ha vist aquestes promeses fetes realitats?

El pitjor de tot plegat és que la seva improvisació i manca de lideratge polític converteix un “caprici” en una competència per entitats privades i emprenedors de Masquefa. Actualment a Masquefa hi ha, per una banda una entitat i per l’altre un empresari, que estan, amb els seus propis recursos, desenvolupant projectes similars. De nou, com han fet amb els comerciants i altres entitats i associacions el govern torna a ser un obstacle pel desenvolupament econòmic local.

I sobre el “caprici” en si. Tots els estudis que han fet empreses especialitzades en l’esport indiquen que l’antic camp de futbol no és el millor lloc per fer padel. A més a més, el desenvolupament d’aquest projecte significarà l’hipoteca d’aquest espai per un temps de 20 anys…. 20 anys!! Vint anys en que els esportistes masquefins d’altres disciplines hauran de buscar altres llocs per fer esports com: futbol femení, atletisme, esports outdoor, voleibol….. Vint anys! Per cert… si aquest negoci no funciona, qui rescatarà aquest espai? L’ajuntament amb els diners de tots. Això és el que significa el “caprici” del regidor d’esports. No puc arribar a entendre l’interès general d’aquest projecte.

Davant d’aquesta mena de polítiques, hi ha alternatives?

collageClar que si! Una mirada als municipis amb una gestió esportiva avançada ens permet observar la presència d’una figura molt interessant, el Patronat Municipal d’Esports. Un model que promou la participació, potencia la col·laboració i fomenta la transparència (pressupostos, liquidacions, normatives, borses de treball, estatuts i altres documents públics….).

El Patronat Municipal d’Esports es constitueix com un organisme autònom dependent de l´Ajuntament, amb personalitat jurídica pròpia i autonomia financera i funcional, sempre sota la supervisió de l’Equip de Govern i una direcció tècnica. Optimitza els recursos municipals, la gestió de l’àmbit esportiu i fomenta la pràctica de l’activitat física amb un pensament integral de la societat que permet, per exemple, executar programes per a la gent gran; fomentar l’organització de competicions i manifestacions esportives al municipi; potenciar polítiques transversals i de valors, i permeti reservar i gestionar els espais per a aquestes activitats, entre d’altres aspectes.

Davant d’actuacions fosques, improvisades i arbitràries, sempre: democràcia, participació i transparència. I sempre sumar! Aquest és el model.