Patrimoni, cultura i desenvolupament econòmic a Masquefa

Patrimoni, cultura i desenvolupament econòmic a Masquefa

Més que mai és necessari posar la política al servei del dinamisme econòmic per aconseguir un projecte amb objectius definits i participat. És d’aquesta manera com és generen les confiances, els consensos i les aliances bàsiques per l’èxit final.

Tots i totes tenim clar que l’explotació dels recursos culturals i patrimonials ha de tenir una finalitat clara: buscar el benefici social, cultural, educatiu i econòmic de la comunitat que sustenta aquesta patrimoni. Aquesta és la funció social del patrimoni cultural.

Desenvolupament econòmic?

sant-eloi-16-2El benefici econòmic sol associar-se a l’atracció de visitants – locals i de fora – que generen moviment econòmic en el comerç local. Però com ja hem explicat en anteriors ocasions el sil·logisme «promoció del patrimoni = augment de visitants = més economia», per se,  no és cert. Fa quatre anys que expliquem perquè a Masquefa no s’està treballant correctament aquest aspecte. Malauradament, aquest any, ja no s’han pogut amagar els errors de plantejament.

2012: El patrimoni cultural de Masquefa: una mirada més enllà

2013: Polítiques culturals i governança local

Perquè un conjunt d’accions sobre el patrimoni cultural impliquin el desenvolupament turístic d’un territori és necessari un treball intens. Un gran esforç que comença amb la planificació d’un projecte acompanyat d’un lideratge polític clar i resolutiu. Així es pot dissenyar un pla d’acció ben detallat que ha d’iniciar-se amb un pla estratègic que contingui la creació d’un discurs o relat, productes, plans de viabilitat, plans de màrqueting territorial, comunicació ….

 Iniciativa política.

La dinamització econòmica d’un territori a partir dels seus recursos culturals i naturals és fruit d’una estratègia col·laborativa planificada, pensada, treballada i sobretot coherent amb el territori i la seva identitat cultural.

Per aconseguir-ho cal un lideratge polític amb idees clares. Un responsable polític no ha de ser un especialista, però si ha de tenir la iniciativa suficient per planificar, tenir objectius clars i cercar els professionals, dins i fora de l’administració, que l’ajudaran a aconseguir els objectius establerts.

I això és precisament el que no passa a Masquefa. De nou, i porten molts anys fent-ho, han situat la cultura i la política econòmica al servei de la política, quan ha de ser totalment al revés. Més que mai és necessari posar la política al servei del dinamisme econòmic per aconseguir un projecte amb objectius definits i participat. És d’aquesta manera com és generen les confiances i els consensos que són un element fonamental de l’èxit final.

Fem les coses millor!

Sabem fer les coses millor! A nivell municipal tenim tècnics preparats per dissenyar els projectes. Tenim el suport d’altres àmbits administratius com la Diputació de Barcelona. Tenim una societat civil i un teixit econòmic dinàmic capaç d’assumir els reptes. Ho podem fer possible!

Malauradament l’equip de govern no està a l’alçada. No té iniciativa, està cansat, sense projecte… i el pitjor, no accepta els consells i desprecia el coneixement. Per mostra un botó:

La manca de lideratge i d’iniciativa política ha estat flagrant en la darrera festivitat de Sant Eloi. L’únic responsable de no haver assolit els objectius és el govern, més que res, perquè no té objectius més enllà d’un bon titular “èxit de participació….”.

Arriben temps de canvi, nous aires a la política local amb noves persones i visions alternatives, dinàmiques i amb capacitat per liderar de manera compartida, participativa i transparent. Fem-ho possible!

Ho sabem fer… Ho podem fer!

 

2 comentarios en «Patrimoni, cultura i desenvolupament econòmic a Masquefa»

  • Hola Ricard,

   Gràcies per la participació i deixar un comentari.
   És com bé dius. Tenim iniciativa i dinamisme, però sense un lideratge clar i sense la definició d’una estratègia poc avançarem. No som l’únic territori que intenta desenvolupar el seu teixit econòmic a través dels recursos culturals i naturals del territori. Això vol dir que hi ha molta competència. Si no ho fem bé, difícilment avançarem. I avançar significa mirar cap endins, treballar la identificació de la ciutadania amb un projecte i fer-los partíceps del mateix…
   En fi… no és fàcil, però és que en general els projectes d’èxit tenen dificultats i estan plens de corves. Les dreceres no sempre són aliades.

Deja una respuesta