Masquefa és única i especial. No a la seva banalització

Masquefa és única i especial. No a la seva banalització
Extreta de la web Amics Arbres - Arbres Amics http://amicsarbres.blogspot.com/

No puc entendre la manca capacitat i de passió per fer les coses ben fetes d’aquest govern, la falta de reconeixement de la història dels llocs i el seu esperit, sobretot d’aquests que són especials pels veïns de Masquefa.

Extreta de la web Amics Arbres - Arbres Amics http://amicsarbres.blogspot.com/
Extreta de la web Amics Arbres – Arbres Amics http://amicsarbres.blogspot.com/

Els carrers, les places, els jardins i els indrets d’un poble no són només espais geogràfics, també són, sobretot, construccions històriques  amb dimensions socials, culturals, econòmiques o educatives. I al darrera sempre hi ha veïns, ciutadans… persones. Aquests espais són el reflex de les identitats culturals de la comunitat que els sustenta.

Des d’aquest punt de vista, l’urbanisme ha de tenir la capacitat del traslladar els valors d’una col·lectivitat al territori. Com? Amb responsabilitat, deixant l’estandardització de banda i apostant pel coneixement previ i per la particularitat de la identitat cultural.

Imatge extreta de lalzinar.wordpress.com
Imatge extreta de lalzinar.wordpress.com

Tot això és possible si hi ha planificació, estratègia i lideratge polític. Tres elements que manquen al govern de Masquefa. I és per això que la improvisació és la norma, les decisions són opaques i unilaterals i s’acaba posant sempre el maó i els moviments de terres per davant dels veïns. La manca de criteri és tal que fins i tot ha estat necessari inventar-se un procés de participació que ha estat un insult a la intel·ligència dels masquefins.

Us deixo un exemple de procés de participació en un poble de 400 habitants amb participació massiva dels veïns. Participació, transparència i diàleg. Tres eixos bàsics que ni el Sr. Alcalde ni cap membre del seu equip són capaços de comprendre.

El resultat de tot això és diu «urbanalització«, aconseguir que els espais públics esdevinguin banals, sense sentiments, records o esperit, durs… és a dir, sense història ni originalitat.

Aquest no és el futur que vull per Masquefa, els meus veïns i els nostres fills. Aquest no és el camí. L’urbanisme que proposo per Masquefa s’haurà de regir per tres criteris bàsics:

  • Projectes urbanístics legitimats: És necessària la identificació de la població amb els projectes. Sense legitimitat els projectes no són desitjats i no aporten beneficis al conjunt de la ciutadania. Els mecanismes de vinculació i participació ciutadana són claus.
  • Ciutadania: Els veïns són l’eix central de qualsevol projecte urbanístic. Les primeres preguntes que caldrà respondre sempre són: Com beneficiarà aquest projecte als ciutadans? Sobre quines dimensions s’actuarà? (social, cultural, educativa, econòmica…).
  • Planificació: Planificar és valorar, és coneixement, és estudi de les realitats i tenir una visió global i transversal del territori i les seves potencialitats. Planificar també significa realitzar un ús coherent dels recursos destinats als projectes urbanístics.

Masquefa és única i especial i el repte de l’urbanisme està en desenvolupar projectes que reverteixin positivament sobre els veïns i la col·lectivitat. Es tracta de fer les coses ben fetes. Aquesta és la meva visió i la meva aposta.

Som-hi! #HiHaAlternativa.

Deja una respuesta