Abocador/Ecoparc4: La salut dels veïns ha de ser la primera prioritat

Abocador/Ecoparc4: La salut dels veïns ha de ser la primera prioritat

Després d’anys patint els efectes negatius sobre el benestar i la salut, i uns darrers mesos molt difícils, exigim el compliment d’allò acordat entre els gestors de l’abocador / ecoparc4 i l’Ajuntament de Masquefa. Si no és així cal denunciar i aturar el conveni actual, i cercar un nou marc jurídic i tècnic que defensi la salut dels veïns i la integritat del territori.

L’any 2008 es va signar un conveni entre els gestors de l’abocador de Can Mata, l’Ecoparc4 i l’Ajuntament de Masquefa. Aquell conveni establia un conjunt de millores econòmiques en forma de compensació i també vers la integritat del paisatge i el territori.

Aquell acord es va actualitzar l’any 2012 amb un nou conveni entre CESPA GESTIÓN DE RESIDUOS, ECOPARC DE CAN MATA i l’Ajuntament de Masquefa. Aquest nou acord oferia més contraprestacions econòmiques, però a la vegada no donava garanties als veïns de Masquefa davant de possibles incompliments dels gestors de residus. Aquest aspecte podia deixar indefensos els veïns de Masquefa. És per això que els Socialistes no vam votar a favor.

Ara ja estem al 2017, fa gairebé 10 anys del primer conveni i els incompliments continuen. Davant d’aquesta situació ens posicionem al costat del govern de Masquefa en la seva exigència i li donem suport. A la vegada, però, tenim clar que cal anar més enllà:

  • Cal denunciar i aturar el conveni actual. Sí, som conscients que això significa renunciar als ingressos econòmics, però en cap cas el benestar i la salut dels masquefins pot estar supeditada a uns cèntims d’euro per tona de brossa. Siguem coherents i aturem aquesta relació totalment desfavorable pels veïns de Masquefa.
  • Treballem per un nou marc jurídic i tècnic que garantitzi el benestar i la salut dels veïns de Masquefa. És incomprensible que les instal·lacions, sobretot l’Ecoparc4 i després de gairebé 10 anys de funcionament, continuï amb desajustos tècnics que ens afecten negativament.
  • Lluitem per la futura clausura de l’abocador de Can Mata. És necessari establir, de manera pública i transparent, els límits territorials i temporals d’aquesta instal·lació. A la vegada, és important estar al costat de les iniciatives de protesta i denúncia que sorgeixen de la societat civil i els veïns.
  • El Govern de Masquefa ha d’obrir una comissió de treball conjunta amb la resta de les forces polítiques representades a la Corporació municipal. Ha de ser un grup de treball executiu, permanent i independent del govern municipal de torn. Els Socialistes, i estem segurs que la resta de forces polítiques també, volem sumar. Entre tots, som i serem molt més forts.
  • Dissenyem una estratègia de desenvolupament local que posi en valor els recursos naturals i paisatgístics del nostre entorn per contrarestar els efectes negatius de l’abocador i ecoparc4. Posem en marxa el pla de màrqueting territorial de Masquefa per establir un relat de territori, definir les línies de comunicació i afavorir la creació d’iniciatives publiques i privades que aportin beneficis socials, culturals i econòmics a la nostra societat.

El benestar i la salut dels veïns de Masquefa és la nostra primera prioritat. Davant de les afectacions negatives que ens genera les instal·lacions de l’abocador i l’ecoparc4 no ens podem quedar de braços creuats. Lluitem conjuntament, treballem amb objectius clars i transparents i fem complir totes normes jurídiques i tècniques que garanteixen la salut dels ciutadans de Masquefa.

A continuació pots llegir el comunicat íntegrament:

Deja una respuesta